Daca un sofer vrea sa economiseasca si isi doreste un autoturism cu un consum mic, variantele ideale pe care le are la dispozitie sunt: benzină cu GPL sau motorină. Ceea ce omul are tendința de a trece cu vederea este faptul că, în ultimii ani, a mai aparut un al treilea combustibil: benzina-hibrid.

Sa ne indreptam atentia numai pe compararea vehiculelor hibrid si GPL de dragul acestui post. Diesel-ul, mult mai costisitor cand vine vorba de reparatii si intretinere, devine din ce în ce mai puțin atractiv ca o varianta care merita luata in calcul.

Alegerea între un GPL și o mașină hibrid va depinde cel mai probabil de ceea ce vă puteți permite să plătiti imediat. Automobilele hibride sunt mult prea noi pe piata, iar acest lucru le face mai scumpe si mai putin accesibile pentru a fi cumparate. Ai putea spune ca esti un om norocos dacă dai peste un vehicul hibrid într-o stare decenta la mai puțin de 15.000 – 30000 euro.

In acelasi timp, ce va determina cumpararea va fi, de asemenea, ceea ce face modelul si pe unde se va dori să se meargă deoarece atunci când vine vorba de hibrizi, piata auto nu ofera multe optiHibrid sau GPLuni. Din fericire, situația incepe sa se imbunatateasca din momentul în care „hibrid“, a devenit sinonim cu Toyota Prius. Astăzi, în afară de alte modele hibride, cum ar fi Toyota Auris, puteți alege între diferiți producători, cum ar fi Honda (Insight și CR-Z), Peugeot (3008 și 508), și chiar Volkswagen (Passat GTE). Cu toate acestea, chiar și cu câteva astfel de modele, nu veti fi atrasi de alegere.

Decizia unui sofer trebuie să reflecte, de asemenea, modul în care mașina va fi folosită. Hibrizii funcționează cel mai bine în oraș, unde folositi mai des franarea si astfel regenerati mai multa energie. In mod paradoxal, dar si surprinzator pentru toți cei care au condus întotdeauna benzină, este faptul că mașinile hibrid consumă mai mult combustibil atunci când conduceți pe distanțe lungi și mai puțin atunci când le utilizați doar în traficul urban. Pentru distanțe lungi, veți economisi mai mult cu o masina cu GPL.

Înainte de a alege, aruncati o privire la caracteristicile ambelor motoare:

Vehicule GPL

+ O multime de modele accesibile pentru orice conducător auto (poate fi si montat cu un kit GPL)

+ Disponibil cu GPL montat (nu este nevoie să instalați GPL, puteți cumpăra masina cu ea)

+ Combustibil ieftin

– spațiu pentru bagaje limitat (doar in cazul buteliilor cilindrice care vor ocupa portbagajul)

– întreținere regulată necesară (înlocuirea filtrelor )

– revizia mai scumpa ca la o masina hibrid (+ 90 de lei , comparativ cu hibridul.)

Vehicule Hibrid

+ Consum de combustibil mai mic în oraș (la 100 km), comparativ cu GPL

+ Costuri de întreținere mai mici comparativ cu motor pe benzină (întreținere la sistemul de frânare este necesara de mai multe ori, dar nu este nevoie de întreținere în primii 35.000-50.000 km)

– disponibilitate limitată de modele second-hand (și cele mai multe dintre ele sunt fabricate de Toyota)

– prețul care este mult mai mare decât cel al vehiculelor GPL