GPL este realizat din amestecul de butan si propan. Acest produs brut rezulta fie din rafinarea petrolului, fie din extractie, dupa separarea de petrol sau de gazele naturale.
Alimentarea autovehiculelor cu GPL duce la:
– Minimizarea poluarii (gazele de esapament sunt mai curate)
– Prelungirea timpului de utilizare a uleiului motor deoarece GPL, spre deosebire de benzina, nu influenteaza in niciun fel uleiul motor)
– Perioada de functionare a motorului este prelungita
– Puterea motorului este redusa cu pana la 10%
In primul rand GPL este un combustibil obtinut la costuri destul de mici, iar in al doilea rand poate fi considerat un carburant ecologic, pretul final fiind cu mult mai mic decat pretul benzinei.
In primul rand GPL este un combustibil obtinut la costuri destul de mici, iar in al doilea rand poate fi considerat un carburant ecologic, pretul final fiind cu mult mai mic decat pretul benzinei.
Consumul unei masini pe GPL va fi mai mare cu aproximativ 10%-15% comparand cu cosumul unei masini pe benzina.
Conform informatiilor de mai sus, se poate realiza o reducere a costurilor cu aproximativ 40%.
Daca va ganditi si la varianta motorului diesel care sa inlocuiasca motorul pe benzina, a trebui sa stiti ca nu este avantajoasa din anumite motive:
– Pretul achizitionarii este aproape dublu comparativ cu pretul unei instalatii GPL
– Motorina se scumpeste pe zi ce trece si este foarte probabil sa se apropie de pretul benzinei
– Functionarea motorului diesel poate provoca disconfort prin trepidatii, afectand astfel caroseria masinii
– Nu exista o alternativa pentru al doilea carburant
– Motoarele diesel sunt mult mai costisitoare cand vine vorba de intretinere si revizii
Siguranta este o prioritate atunci cand vine vorba de instalatii GPL, deoarece sunt proiectate special pentru satisfacerea celor mai inalte exigente. Rezervoarele GPL sunt meticulous verificate inainte de a fi date spre vanzare. Daca de exemplu avem un lot de 100 de recipiente pentru stocarea GPL, iar unul singur nu trece testul, atunci intreg lotul va fi considerat nefolositor. Peretele recipientului este special confectionat pentru evitarea unor eventuale explozii in caz de lovire sau indoire a materialului (otel tratat termic).
Mituri de tipul “recipientul de stocare GPL este supus unui risc mare de explozie” ar trebui sa ramana mituri deoarece aceste recipiente ar trebui considerate ca o bara de protectie si nu ca un eventual pericol.
Ce ar trebui sa stiti despre instalatii GPL: reprezinta o alternativa excelenta in locul alimentarii cu benzina si va transforma autoturismul intr-unul ecologic.
Mediul inconjurator este din ce in ce mai afectat de traficul in continua crestere, iar combustibilul este in mod inevitabil poluant. Daca ar fi sa comparam gradul de poluare produs de benzina, motorina, combustibili fara plumb si GPL, fiecare din ele emit monoxid de azot, carbon si hidrocarburi nearse. In schimb, plumbul este emis doar de catre masinile pe benzina.
Putem scoate in evidenta faptul ca GPL este mai putin poluant pentru ca:
– Procesul de combustie se realizeaza in timpul etapei gazoase, iar GPL se potriveste perfect procesului
– Datorita insusirilor termodinamice ridicate se imbunatateste si usureaza consumul
– Nu exista aditivi ca plumbul sau sulful in componenta GPL
Acum cativa ani, instalatiile GPL scadeau puterea motorului cu pana la 10%, iar in ziua de azi, tehnologia in acest domeniu a avansat nesperat de bine, iar o instalatie de tip entry-level scade puterea motorului cu pana la 3% in timp ce instalatiile de tip premium nu fac absolut nicio diferenta si nu afecteaza performantele motorului
Se spune ca instalatiile GPL dubleaza consumul sau il maresc cu 20-30%, mituri total neadevarate.
Din cauza greutatii cauzate de instalatia GPL, consumul poate creste cu aproximativ un litru fata de benzina si mai putem adauga aproximativ 1-3 litri din cauza performantelor aparent scazute ale masinii. Aceasta scadere a performantei motorului este cauzata de faptul ca masina este mai lenesa, iar pedala de acceleratie va trebui apasata cu 10% mai mult decat in cazul unei masini pe benzina atunci cand acceleram/demaram. Tocmai din aceasta cauza se poate considera ca o masina pe GPL are un consum mai ridicat.