Care este diferenta intre propan si GPL? In primul rand ar trebui sa intelegem ca propanul este GPL, dar nu tot GPL-ul este si propan.

GPL (care poate contine fie butan sau propan), a carui prescurtare vine de la gaz petrolier lichefiat, este un gaz de combustibil. Acest gaz este inflamabil si poate fi lichefiat prin presurizare. Pe de alta parte, propanul poate fi clasificat drept GPL impreuna cu izobutanul, butanul sau mixuri intre aceste gaze. Provenienta GPL-ului este din rafinarea petrolului si prelucrarea gazelor naturale si este foarte cunoscut pentru folosirea sa drept combustibil in procesul de incalzire, gatit, apa calda si pentru vehicule.

Pentru a ne lamuri si mai bine despre notiunea de GPL, este bine sa cunoastem urmatoarele detalii foarte importante:

  • GPL este format din mai multe gaze de hidrocarburi, incluzand si propanul. Aceste gaze sunt lichefiate prin procesul de presurizare si in cele din urma sunt utilizate, in majoritatea cazurilor, pe post de combustibil.
  • Asa cum am mentionat mai sus, exista gaze care se incadreaza in categoria GPL-ului: izobutan, butan si amestecuri ale acestora.
  • Gazele GPL se pot lichefia la temperaturi scazute
  • GPL este utilizat in cele mai multe cazuri drept combustibil pentru incalzire, pentru vehicule, dar si pentru materii prime petrochimice, agenti de propulsie cu aerosoli si agenti frigorifici.GPL, butan si propan

Propanul nu este gaz natural

Propanul nu ar trebui confundat cu gazul natural, care este in primul rand metan. Prima data cand este extras gazul natural din sol, poate contine si butan, etan, propan sau pentan. Acest propan este foarte popular in tari ca Australia, pe cand in alte tari, cel mai popular poate fi butanul ca facand parte din categoria GPL. In acelasi timp exista si posibilitatea ca unele tari sa aiba parte de un mix dintre aceste doua gaze (propanul si butanul).

Singurul avantaj al propanului fata de butan este ca faptul ca reactioneaza mult mai bine la frig. Propanul fierbe la aproximativ -40 grade Celsius, pe cand butanul fierbe la aproximativ -1 grad.

Autogazul

Autogazul este ceea ce achizitionati de la statiile GPL pentru masina voastra. Autogazul poate fi propan 100%, poate fi un mix sau o combinatie intre propan si butan. Oricum ar fi, ar trebui sa functioneze la fel de bine, in special pentru ca principala componenta este propanul care domina in procent de cel putin 60%.

La cine apelam pentru instalatii GPL?

Echipa de instalatii GPL Bizigaz va asteapta cu cele mai eficiente si moderne utilaje pentru efectuarea unor lucrari de foarte buna calitate. Datorita experientei si dedicarii echipei, puteti fi sigur ca veti avea parte de servicii sigure, la standarde inalte.