Principiile de baza ale ingrijirii autoturismelor care ruleaza pe GPL trebuie respectate pentru o functionare armonioasa.

Principiile de baza in ingrijirea auto, in cazul masinilor care dispun si de sistemele GPL, ne arata la ce sa fim atenti in timpul rularii autoturismului. Cu siguranta, soferii sunt constienti de faptul ca cea mai importanta componenta auto este motorul.

Primul semn care cauzeaza ingrijorare este martorul „check engine”. Daca acest lucru se intampla, faceti imediat schimbarea de pe gaz pe benzina. De asemenea, vizitati cat mai repede un service auto care dispune si de instalatii gpl si service gpl. Veti avea siguranta ca specialistii in instalatii gpl vor realiza diagnostice complete ale computerului motorului si ale sistemului gpl.

Este un mit faptul ca instalatia gpl a unei masinii cauzeaza aprinderea martorului „check engine”.

Trebuie Intretinere periodica la service gplsa fiti atenti la sistemul de aprindere al masinii, bujii, firele de aprindere si bobine. Primul semn care ne arata neregularitati in functionarea motorului este „intreruperea” sau functionarea „inegala” a cilindrilor motorului. Daca motorul nu porneste din prima incercare, cauza probabila este dozajul incorect de gaz de catre injectoare sau un sistem de aprindere deteriorat. In timpul diagnosticarii, specialistii in gpl trebuie sa testeze sistemul de aprindere atat pe gaz cat si pe benzina.

Daca problema este resimtita doar in timpul operarii motorului pe gaz, cu siguranta veti avea nevoie de serviciile unor specialisti in GPL.

Se va efectua diagnosticarea unitatii de comanda electronica pentru functionarea sistemului gpl. Sistemele avansate de control au un istoric a erorilor inregistrate in timpul utilizarii autoturismului. Specialistul in gpl ar trebui sa aiba abilitatea de a gasi rapid cauza si de a o elimina. Daca sistemul de aprindere este de vina, primul pas e verificarea starii bujiilor. De cele mai multe ori functionarea bujiilor cauzeaza o scanteie incorecta, astfel amestecul nu va fi capabil sa se aprinda si sa arda in cilindru. Dupa diagnosticarea bujiilor si inlocuirea acestora daca este nevoie, trebuie realizat un test drive, iar sistemul de aprindere ar trebui sa functioneze corect. In acest caz este bine de stiut ca masina voastra este in siguranta si v-ati ferit de alte costuri suplimentare.

Un alt aspect important este simtul nostru, mai exact, simtul mirosului. Daca simtim miros de gaz in timpul functionarii motorului sau cand motorul se opreste, aveti grija sa ventilati bine interiorul masinii. Dupa efectuarea ventilatiei, comutati pe benzina si prezentati-va la un service gpl. Nu va fie frica! Instalatiile gpl moderne au masuri de protectie impotriva scurgerii gazului. Supapele de siguranta si supapele solenoid vor ramane inchise atunci cand autoturismul ruleaza pe benzina.

Aparitia mirosului de gaz poate fi cauzata de mai multi factori. Un factor extern poate fi micutele rozatoare care rod anumite fire sau cel intern precum clema furtunului care fixeaza alimentarea cu gaz a motorului.

Cum ne ferim de probleme mai grave

In timpul rularii unei masinii care dispune si de un sistem gpl, este bine sa va amintiti de verificarea uleiului si de schimbarea acestuia. Nu trebuie neglijata nici inlocuirea regulata a filtrelor sau verificarea starii lichidului de racire. Aceste mici operatiuni standard nu difera de un autoturism care functioneaza doar pe benzina.

Este bine de retinut faptul ca fiecare sofer trebuie sa programeze masina la o inspectie periodica atat pentru motor cat si pentru instalatia gpl. Aceste verificari trebuie efectuate dupa recomandarea specialistului. Daca respectam principiile de baza ale ingrijirii auto pe gpl ne vom feri cu siguranta de alte interventii si reparatii care pot genera costuri destul de piperate.

Sursa principala de inspiratie este un site de specialitate din domeniul gpl.