Cand auzim de gaz petrolier lichefiat ne gandim imediat la acele autovehicule care ruleaza pe gaz si au in portbagaj un rezervor pentru combustibil.

  • Gaz petrolier lichefiat sau GPL este compus dintr-un grup de gaze de hidrocarburi inflamabile. Aceste hidrocarburi sunt lichefiate prin procesul de presurizare, iar apoi sunt folosite ca si combustibil.
  • Rafinarea petrolului si prelucrarea gazelor naturale sunt procesele din care gazul petrolier lichefiat provine.
  • In categoria GPL exista un numar de gaze care include butanul, propanul, izobutanul, dar si combinatii ale acestora.
  • Gazul petrolier lichefiat este comprimat in lichid la temperaturi destul de scazute.
  • In general, GPL este depozitat in forma lichida in recipiente de otel (sticle de gaz, butelii si chiar rezervoare mari de stocare).
De unde provine GPL?

GPL provine din puturi de foraj pentru petrol si gaze si este un combustibil fosil. In natura, gazul petrolier lichefiat se gaseste in combinatie cu alte hidrocarburi, in mare parte cu gaze naturale si titei.

Procesarea gazelor naturale si rafinarea petrolului au rolul de a produce gaz petrolier lichefiat in stare izolata, lichefiata prin presurizare. In final, GPL este depozitat in recipiente sub presiune.

Care este procesul de productie?

In primul rand, GPL este realizat in timpul procesarii gazelor naturale si rafinarii petrolului. In al doilea rand, GPL este separat prin refrigerare de gazele naturale neprelucrate.

Cum se extrage GPL din titeiul crud? Cu ajutorul unui turn de distilare GPL poate fi extras.Tipul de GPL rezultat poate fi folosit ca atare sau prin separarea celor trei parti: butan, propan si izobutan. Asa cum am mentionat mai sus, in final GPL este depozitat sub presiune si in forma lichida in cisterne sau butelii.

Prelucrarea gazului petrolier lichefiat include separarea si colectarea gazului din baza petroliera. GPL este izolat din acel amestec de hidrocarburi prin procesul de separare de gaze naturale sau prin procesul de rafinare a titeiului. Aceste procese sunt realizate in puturile forate.

La ce este folosit GPL?Gaz petrolier lichefiat si uzul casnic

Gazul petrolier lichefiat poate fi folosit in sute sau chiar mii de moduri, chiar si in functionarea baloanelor cu aer cald.

Cel mai frecvent, GPL este folosit pentru treburi personale de uz casnic: incalzire, gatit, incalzirea apei. GPL este popular si in activitatile de agrement: barci, rulote, vehicul de agrement.

Industria se foloseste de GPL pentru un numar considerabil de procese: cazane de abur, cuptoare, stivuitoare GPL. In acelasi timp, GPL poate fi folosit ca agent de propulsie, combustibil pentru vehicule si materii prime petrochimice, dar si ca agent frigorific.

Industria transporturilor este un mare utilizator al GPL si foloseste acest combustibil pentru alimentarea mai multor tipuri de vehicule. In timp, pe piata auto, s-au dezvoltat si afacerile pentru instalatii GPL, care devin din ce in ce mai populare si mai apreciate de consumatorul de rand, dar si de marile companii.