Poluarea a afectat dramatic calitatea aerului din orasele mari ale Romaniei.

Poluarea este rezultatul activitatii industriale, dar si a rezidentilor din localitatile aglomerate. Cu siguranta suntem constienti de faptul ca o reactie imediata si de efect este necesara. In aceasta nota, ne intrebam ce putem face pentru imbunatatirea calitatii aerului? Cresterea notorietatii instalatiilor GPL poate fi o parte din rezolvarea problemei?

Cercetarile au aratat faptul ca principala cauza a poluarii este incalzirea individuala a cladirilor. Cu toate astea, masinile cu motorizare diesel nu pot fi ignorate. In unele tari, pentru a scadea nivelul poluarii, primariile oraselor ofera reduceri sau chiar zile in care transportul public este gratuit. Este cu siguranta o metoda care merita explorata si in tara noastra. ├Äncurajarea cetatenilor in folosirea transportului public se poate realiza, in primul rand, prin imbunatatirea conditiilor in care acestia calatoresc. In acelasi timp, oamenii prefera confortul propriei masini. Proprietarii de masini cu instalatii GPL sau CNG nu intra in categoria „poluatorilor” datorita combustibililor ecologici. Acestia nu emit particule care contin poluanti toxici precum CO2 sau NOx.

Putem remarca initiativa marilor orase din Europa prin introducerea interdictiilor masinilor foarte poluante, inclusiv cele cu motorizare diesel. In Paris, de exemplu, masinile cu instalatii GPL pot rula in orice moment al zilei si in orice zona a orasului.

Poluarea si instalatiile GPL

Masinile electrice nu reprezinta solutia

Masinile electrice, teoretic ecologice, sunt destul de scumpe si nu tocmai confortabile din cauza sistemului de limitat de realimentare. Bateriile si eliminarea acestora reprezinta o povara pentru mediul inconjurator.

Diseminarea bateriilor in cazul masinilor electrice pare un lucru complicat si realizabil intr-un viitor destul de indepartat. In partea opusa, conversia masinilor la GPL este usor de facut si intr-un timp scurt. In ultimii ani, s-a venit cu o solutie si pentru masinile cu diesel. Este de notorietate faptul ca motorina nu poate fi complet arsa si emite poluanti, printre care si particule. Fenomenul ar trebui impiedicat de filtrele de particule, dar din pacate, acestea sunt demontate de catre soferi.

GPL – combustibilul care indeplineste standardele de poluare

Amestecul dintre propan si butan arde mai eficient decat benzina, iar reziduurile sale ajung intr-o masura mai mica in uleiul de motor. Aspectele ecologice pot fi usor de verificat cu un analizator de gaze de evacuare care masoara compusii toxici. In urma acestui test se poate afla si faptul ca nu exista sulf sau compusi de plumb in GPL. In benzina, compusii de plumb sunt adaugati pentru cresterea numarului octanic.

GPL sau CNG nu emit particule in atmosfera, iar emisiile sunt semnificativ mai mici in comparatie cu benzina sau diesel. Instalatiile GPL pot fi solutia pe termen lung in lupta antipoluare.