Autoturismele pe GPL pot functiona in parametri normali chiar si in timpul iernii.

Autoturismele pe GPL au nevoie de mai multa benzina pentru incalzirea lor atunci cand temperaturile sunt foarte scazute. In comparatie cu restul anului, o masina pe GPL foloseste mai mult carburant traditional inainte de a putea functiona pe autogaz. Instalatii GPL Bizigaz va arata cum sa procedati atunci cand vremea de afara este mult prea rece.

Atunci cand motorul este in faza de incalzire, timpul de injectie a benzinei este mult mai lung decat in mod normal. De ce? Pentru asigurarea imbogatirii corespunzatoare a amestecului de combustibil – aer chiar inainte de pornire.

Schimbarea de pe benzina pe GPL la o temperature mai scazuta

Poate parea foarte usor de realizat, dar nu este recomandat. Trecerea de pe benzina pe GPL trebuie sa aiba loc doar atunci cand temperatura lichidului de racire este indeajuns de mare pentru asigurarea evacuarii corespunzatoare a GPL in reductor. Daca efectuati schimbarea pe GPL inainte de incalzirea lichidului de racire poate cauza alimentarea cu gaz lichefiat necorespunzatoare in camerele de combustie a motorului. De asemenea, pot exista intreruperi ale functionarii motorului, ducand astfel la dificultati in repornire. (Bujiile pot fi inundate cu GPL lichid).

autoturismele pe gpl si vremea rece

Incalzirea componentelor sistemului GPL: se poate si mai repede?

Timpul de functionare a masinii pe benzina poate fi scurtat doar daca se efectueaza incalzirea mai rapida a reductorului si a sinei de injectie. Pentru realizarea acestui lucru, avet nevoie de incalzitoare electrice suplimentare. Aceste incalzitoare sunt montate direct pe reductor si pe sina injectorului. De retinut este faptul ca incalzitoarele electrice nu sunt versatile si pot fi utilizate doar cu anumite modele de reductoare sau sine. In plus, montarea acestora necesita conectarea in sistemul electric al masinii. De aceea, acest tip de operatiune poate fi realizat doar intr-un service de instalatii GPL.

Un incalzitor montat pe reductor favorizeaza incalzirea mult mai rapida a lichidului de racire. Astfel, trecerea de pe benzina pe GPL va avea loc intr-un timp mult mai scurt. Producatorii unor astfel de incalzitoare sustin ca timpul de asteptare este redus cu pana la 40%. Incalzitoarele pentru sinele de injectie sunt, de asemenea, dispozitive electrice montate pe corpurile sinelor. Incalzirea sinelor face posibila trecerea mai rapida pe GPL. Folosirea incalzitorului elimina problema fenomenului de „lipire” prin lichefierea contaminantilor duri. Prin urmare, piesele in miscare ale injectoarelor vor functiona corect fara obstructie si frecare aditionala.

Folosirea unui incalzitor suplimentar pentru interiorul masinii

Montarea unui astfel de incalzitor pe autoturismele pe gpl poate avea ca rezultat reducerea consumului de benzina in faza de incalzire. Acest dispozitiv este destinat in special masinilor mari cu motoare care consuma foarte mult. Pentru incalzirea interiorului masinii, acest tip de dispozitiv foloseste benzina pentru incalzirea lichidului de racire a motorului, care este folosit pentru incalzirea aerului suflat in cabina. Incalzitorul poate fi setat pentru o pornire automata la un moment prestabilit . Acesta poate fi manevrat prin telefon sau telecomanda. Sunt necesare 30 de minute pentru incalzirea lichidului de racire la 50 de grade. Din acest moment, motorul este gata sa treaca pe GPL. Cantitatea de combustibil consumata este de aproximativ 0.2 litri.

Incalzirea corespunzatoare a motorului

Multi soferi prefera sa incalzeasca masina cat timp aceasta se afla in parcare si profita de timp pentru a pregati masina. Incalzirea motorului in timpul condusului este cu siguranta optiunea cea mai rapida. In plus, combustibilul este folosit in mod eficient atat pentru incalzire cat si pentru deplasare. Comparativ, un motor care foloseste benzina pentru incalzirea autoturismului in timp ce acesta sta pe loc in parcare, va avea nevoie de mai putin combustibil.

Pentru reducerea timpului necesar in incalzirea motorului, puteti lua in considerare reducerea incalzirii interiorului masinii. Desigur, nu recomandam sa conduceti o masina care are geamurile inghetate. Daca incalzirea interiorului masinii este complet inchisa, motorul se va incalzi mai repede. In acest mod trecerea pe GPL va avea loc intr-un timp mai scurt.