Masinile cu GPL, ca toate celelalte autoturisme, sunt expuse pe timpul iernii la mai multe pericole in acelasi timp. Unul din factorii care influenteaza negativ buna functionare este umiditatea.

Pentru masinile cu GPL ar trebui acordata o atentie deosebita sistemului de aprindere. Umiditatea poate afecta sistemul electric al oricarui tip de autoturism, in special in cazul in care izolatia firelor este deteriorata. Daca bujiile si firele sunt inlocuite la timp, sistemul de inalta tensiune este mentinut intr-o stare corespunzatoare. In acest caz, motorul poate functiona fara nicio problema in orice conditie meteorologica, mai ales in sezonul foarte rece.

Inlocuirea preventiva a componentelor sistemului de aprindere elimina cu siguranta varianta deteriorarii in timpul condusului. Daca vorbim de motoarele alimentate cu GPL, acest tip de interventie este foarte important deoarece orice problema a sistemului de inalta tensiune se manifesta atunci cand masina ruleaza pe GPL. Este bine de stiut faptul ca atunci cand un autoturism ruleaza pe benzina, aceste probleme pot trece neobservate, nemanifestandu-se in mod evident.Masinile cu GPL in timpul iernii

Probleme la instalatia electrica a sistemului GPL

Valvele electromagnetice (din rezervorul GPL, regulator si electromagnetii de gaz) si injectoarele de GPL folosite in instalatii GPL sunt tinute deschise de catre tensiunea din sistemul electric. Prin urmare, conditia tuturor conexiunilor din sistemul electric al instalatiei GPL este extrem de importanta, in special in timpul ierni, atunci cand vremea dificila poate deteriora contactul. In acelasi timp, firele de cabluri din instalatiile GPL sunt proiectate astfel incat sa minimizeze impactul pe care conditiile meteorologice extreme il poate avea asupra functionarii lor.

Umiditatea crescuta si salinitatea de pe carosabil pot afecta „corpul” masinii

Sistemul GPL este montat in autoturism prin realizarea unor gauri pentru asigurarea ventilarii corecte a zonei rezervorului. Inaintea venirii iernii, trebuie verificata starea straturilor anticorozive care protejeaza aceste gauri. In timpul acestei verificari ar trebui inspectata si fixarea rezervorului si a tevilor de gaz. Toate aceste interventii si verificari sunt realizate in timpul inspectiei tehnice si nu ar trebui sa existe nicio problema in timpul iernii daca sunt efectuate la timp.