Siguranta generata de masinile pe GPL pare sa fie foarte scazuta in randul soferilor. Ceea ce este uimitor, statistic vorbind, autovehiculele pe GPL sunt mai sigure.

Siguranta masinilor pe GPL a crescut odata cu evolutia constanta si modernizarea sistemelor GPL. Instalatiile GPL si-au castigat notorietatea treptat, datorita unor aspecte imposibil de negat.

Otel vs plastic

Unele masini din generatia noua vin cu rezervoare realizate din plastic. In cazul rezervoarelor GPL, materialul folosit este otelul de calibru greu. In general, grosimea acestuia poate varia intre 3 mm si 6 mm, in functie de design. Rezervorul GPL va supravietui unor socuri mult mai mari decat rezervorul de benzina sau diesel. Acest tip de rezervor este proiectat sa reziste unei presiuni mult mai mari decat presiunea maxima de functionare.

Protectie in cazul supraincarcarii

Rezervoarele GPL sunt realizate cu un limitator de umplere automat pentru prevenirea supraincarcarii. Astfel, in timpul realimentarii va fi practic imposibil sa existe un caz de exces de combustibil. La polul opus se afla benzina care, in multe cazuri, a fost varsata la alimentarea rezervorului. Daca se intampla sa scape GPL, acesta se va disipa in aer in timp ce benzina va forma o balta.

Siguranta GPL versus benzina

Supapele de eliberare a presiunii

Stim cu totii ca rezervoarele GPL sunt facute special sa reziste in conditii extreme, mai ales cele de caldura. Acestea sunt proiectate cu un spatiu suplimentar de 20% care nu este utilizabil, pentru a permite orice proces de expansiune a GPL in cazul temperaturilor foarte ridicate. De asemenea, exista o supapa de eliberare a presiunii care asigura un nivel de presiune normal din interiorul rezervorului.

Sistemul de inchidere automata

Daca motorul masinii se opreste din motive nestiute, supapele de inchidere care sunt controlate electronic vor opri traseul gazului catre motor. In acelasi timp, sistemele de combustibil sunt echipate cu dispozitive de siguranta si supape de inchidere a debitului excesiv.

Mai putin inflamabil

Siguranta carburantului GPL se bazeaza si pe inflamabilitatea mai redusa in comparatie cu benzina. In timp ce petrolul se aprinde la aproximativ 246 grade C, propanul se va aprinde la 470 grade C.

Siguranta pentru pasageri

Ventilarea din jurul supapelor si conductelor este etansata pentru a nu permite intrarea GPL in habitaclul masinii. Daca, totusi, apare o scurgere, aceasta va fi eliminata in afara autoturismului fara a expune pasagerii la vreun pericol.

Mirosul

GPL are un miros usor de detectat, in mod intentionat, in cazul unei eventuale scurgeri.

Alegerea este numai a ta

Siguranta masinilor pe GPL poate fi mai ridicata decat cea a masinilor pe benzina? Sunt anumite aspecte care inclina balanta in directia GPL. Un lucru este sigur: instalatiile GPL sunt realizate astfel incat sa nu puna viata pasagerilor in pericol.