A doua generatie a instalatiilor gpl este similara cu prima generatie din punct de vedere al principiilor de functionare

A doua generatie a instalatiilor gpl este, cu toate astea, diferita de prima generatie, din cauza designului si a folosirii partii electronice. A doua generatie nu se adreseaza motoarelor cu carburator. Instalatia gpl din a doua generatie inlocuieste suruburile de reglare de pe conductele care se afla intre regulatoare si mixere cu o clapeta speciala de acceleratie care, de obicei, este controlata de motorul pas cu pas.

Instalatia electrica din sistemul gpl din a doua generatie

Este important de amintit faptul ca sistemul gpl din a doua generatie are o instalatie electrica mult mai extinsa. Ea nu contine doar comutatoare de selectie a combustibilului ci si o unitate de comanda electronica. Aceasta unitate poate fi utilizata pentru controlul motoarelor pas cu pas si a emulatorului special de senzori lambda si injectoare.

A doua generatie a instalatiilor gpl in comparatie cu prima generatie

Ce reprezinta emulatoarele?

Emulatoarele sunt circuite electronice moderne, sarcina lor principala fiind generarea de semnale electrice pentru „a insela” controlerul benzinei. Emulatoarele sunt realizate pentru a imita functionarea corecta a injectoarelor de benzina si a senzorilor lambda doar atunci cand motorul masinii este alimentat cu gpl. Fara emulatoare vor exista erori, astfel incat motorul nu va functiona corect.

Electronica in a doua generatie a instalatiilor gpl

In instalatiile gpl, partea electronica determina compozitia amestecului de aer – combustibil prin utilizarea semnalului adecvat transmis de senzorul lambda. Spre deosebire de prima generatie, datorita acestui mecanism, corectarea raportului combustibil – aer poate fi efectuata in mod regulat in acel moment. Controlerele de gaz sunt responsabile doar pentru compozitia amestecului. Ele nu raspund, la randul lor, la caracteristicile intregului sistem de alimentare cu gaz. Responsabile pentru acest lucru sunt mixerul si regulatorul.

Cui i se adreseaza instalatiile gpl din a doua generatie?

Instalatiile gpl din a doua generatie sunt proiectate in primul rand pentru motoarele echipate cu injectie de benzina (cu un singur punct sau mai multe puncte), senzor lambda si catalizator special. Instalarea sistemelor gpl din a doua generatie este un proces mult mai avansat si nu trebuie folosit pe masinile cu carburator.